Toolwijzer Educate-it biedt docenten voor verschillende onderwijsdoelen een breed scala aan onderwijstools, waarvan de meerwaarde voor het onderwijs al door docenten is vastgesteld. Welke onderwijstool geschikt is voor jouw onderwijsdoelstelling zie je in de toolwijzer. Hier vind je informatie over de tool en hoe je deze kan inzetten in je onderwijs. Ook zie je hoeveel docenten deze tool al gebruikt hebben en beoordelingen van docenten met deze tools. Uiteraard helpen we je bij het op een juiste manier inzetten van deze tools in jouw onderwijs. Heb je een goed idee voor jouw eigen onderwijs of wil je werken met een onderwijstool die Educate-it (nog) niet aanbiedt? Vraag een onderwijsproject aan.
Heb je een vraag? Neem contact op via het ondersteuningsformulier!

Ik wil mijn onderwijs activerender maken
Betere voorbereiding



PathXL maakt digitale microscopie mogelijk door coupes online aan te bieden. De coupes worden gescand en als URL aan de student aangeboden. Voor de coupes is geen microscoop meer nodig, en ze kunnen via de computer bestudeerd worden, op de UU maar ook thuis.
Studenten kunnen zo thuis een practicum voorbereiden, het practicum geheel digitaal uitvoeren en/of de coupes thuis nog eens rustig bekijken. Docenten zijn niet meer gebonden aan practicumzalen met microscopen, en de beschikbare aantallen coupes.
Bekijk een voorbeeld van een digitale coupe.
In het onderwijs zijn gedigitaliseerde coupes in PathXL op veel manieren in te zetten:
- Om studenten voor te bereiden op een practicum, waardoor er minder instructie nodig is tijdens het practicum.
- Om studenten de coupes die op een practicum zijn bekeken, nog eens thuis te kunnen laten bekijken.
- Om in plaats van door de microscoop nu met de computer het practicum te doen. Iedereen bekijkt dezelfde coupes en studenten kunnen hierdoor makkelijker samen naar structuren kijken, en daar makkelijker bij begeleid worden.
- Om via e-learning een module aan te bieden die het practicum vervangt door zelfstudie. Het bekijken van de digitale coupes is dan een onderdeel in deze e-module. Bekijk dit voorbeeld van hoe PathXL wordt ingezet in Xerte.

- Stuur een e-mail naar cpio@uu.nl waarin je aangeeft wat voor coupes je wilt gebruiken.
Als de coupes nog gescand moeten worden start dan uiterlijk 3 weken voor je ze wilt gebruiken (liefst eerder). Als er bestaand materiaal is in PathXL dat je wilt gebruiken start dan uiterlijk een week van te voren om alles goed te kunnen uitzoeken. - Eigen (analoge) coupes kunnen gescand worden. Maak hiervoor een afspraak met CPIO, en na ongeveer een week staan de digitale coupes online. Geef van elke coupe het onderwerp, de kleuring en de eigenaar aan.
- Je krijgt toegang tot de server met alle relevante bestanden, van jezelf en eventueel anderen, om daarin geschikte gedigitaliseerde coupes te selecteren.
- Maak met het CPIO nu een afspraak voor een korte instructie over het gebruik van PathXL. Dit kan ook als je de gescande coupes weer komt ophalen.
- Optioneel: volg een workshop over PathXL.
- Maak in PathXL cases aan met de uitgezochte coupes. Deze cases krijgen een unieke URL, die je kunt gebruiken in je onderwijs. Een casus kan één of meer coupes bevatten.
- Bij de coupes kun je nu ook annotaties maken.
- De URL’s kun je aan de studenten geven via BlackBoard, of aanroepen vanuit een e-learningmodule. Voor het bekijken is geen inlog nodig.
Startdatum: blok 1 2015-2016. De licentie van deze tool is oneindig afgekocht.
FAQ
Hoe kan ik mijn coupes (laten) digitaliseren?
De coupes worden gescand bij de afdeling Pathologie van het UMC. De coupes kunnen aangeboden worden bij het CPIO (cpio@uu.nl, Kruytgebouw Z406) en zijn dan meestal binnen een week gescand en beschikbaar. Het CPIO zal ook de gegevens (‘metadata’) van deze coupes willen weten om de digitale bestanden zo goed mogelijk te ordenen.
Wat zijn de eisen die gesteld worden aan de coupes?
De meeste coupes zijn al zo oud dat deze met de hand moeten worden gescand. De afmetingen zijn dan verkeerd, of het preparaat is te zeer verbleekt om dit automatisch t laten scannen. Indien dat nodig is kan het preparaat worden afgedekt met een nieuwe dekglaasje (als er licht onder is gekomen).
Op welke resolutie worden ze gescand, en wat heeft de student voor mogelijkheden bij het bekijken?
- Standaard wordt gescand op 40× (400×), maar 100× is ook mogelijk. Dit geeft echter vaak onnodig grote bestanden. De student kan in- en uitzoomen.
- Ook kunnen er meerdere lagen worden ingescand (Z-stack). De student kan ook simpel tussen de lagen schakelen, dus ook in de diepte een preparaat bekijken. Elke laag zorgt wel weer veer een verdubbeling van de grootte van het bestand. Als er meerdere lagen gescand moeten worden, dan ook bedenken hoeveel lagen, en op welke afstand.
- Ook fluorescentie-coupes kunnen worden gescand. De verschillende kleurkanalen kunnen apart bekeken worden.
- De student kan de afbeelding roteren, en kan ook oppervlaktes en afstanden meten. Ook kunnen verschillende coupes naast elkaar worden bekeken.
- Ook kan de student het label (‘etiket’) van de coupe bekijken, maar van oude coupes zijn deze helaas vaak onleesbaar of half gescand.
- Verder kan de docent annotaties toevoegen in de vorm van pijltjes of omcirkelde gebieden met een toelichting, om de student wegwijs te maken in de coupe.
Wie kan er allemaal bij mijn coupes?
Dit kan aangegeven worden bij het inscannen. Sommige materialen (bijvoorbeeld van patiënten) kunnen beschikbaar worden gesteld met een wachtwoord. Normaal gezien zal al het materiaal voor UU-medewerkers beschikbaar zijn. Wijzigingen (zoals annotaties) kan alleen de eigenaar van de coupes aanbrengen.
Kan ik gebruik maken van coupes die al zijn gedigitaliseerd door anderen?
Dat is zeker de bedoeling. Er zijn vergevorderde plannen voor een doorzoekbare database van alle coupes bij de bibliotheek, maar tot die tijd is het raadzaam om contact te zoeken met het CPIO om coupes te vinden die wellicht interessant zijn. Er zijn nu een groot aantal scans gemaakt met de volgende onderwerpen:
- Endocrinologie (pancreas, adrenals, testes, ovary, thyroid, pituitary)
- Ontwikkelingsbiologie (kip, hamster, zebravis)
- Plantenbiologie
- Dierfysiologie (nier, been, huid, endotheel, mesenterium van verschillende diersoorten)
- Diergeneeskunde (huid, respiratie, digestie, zowel fysiologie als pathologie)
Write your review



Xerte Online Toolkits (XOT) is een e-learning ontwikkeltool waarmee je interactieve leermaterialen (e-modules) kunt ontwikkelen. In deze online ontwikkelomgeving kan je als docent eenvoudig een module maken met interactieve vragen, video’s, afbeeldingen en informatieve teksten.

- E-modules kun je gebruiken als voorbereiding op een college of practicum, waardoor studenten beter voorbereid naar de les komen.
- E-modules kunnen een college of practicum vervangen, door de stof online aan te bieden aan de student. Dit biedt in het contactonderwijs ruimte voor vragen, discussie en verdieping.

- Via xerte.uu.nl kun je inloggen met je Solis-ID en wachtwoord. Je hebt dan direct toegang tot de ontwikkelomgeving van Xerte.
- Optioneel: je kunt een workshop volgen over Xerte en/of een individuele afspraak maken om meer te weten te komen over de mogelijkheden van Xerte voor jouw onderwijs. Ook voor vragen of hulp bij het invullen van je e-module(s) kan je bij ons terecht. Mail hiervoor naar educate-itbalie@uu.nl.
- Denk na over hoe je de module of modules wilt inzetten in het onderwijs en stel de inhoud hiervoor samen.
- Ontwikkel de module(s) in Xerte, eventueel samen met een collega of student-assistent. Geef jezelf voldoende tijd om Xerte eigen te maken. In de Xerte-omgeving is een demo, snelgids en uitgebreide handleiding beschikbaar.
Wil je de module(s) vervolgens inzetten in het onderwijs? Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. We helpen je hierbij graag: educate-itbalie@uu.nl
Startdatum: blok 1 2015-2016. De licentie van deze tool loopt tot 31 augustus 2020. De intentie is om deze licentie jaarlijks te verlengen.
FAQ
FAQ
Hoe geef ik studenten toegang tot een e-module die ik gemaakt heb in Xerte?
Bij de project properties van je e-module in Xerte kun je de module ‘exporteren.’ Je kunt de module als SCORM-pakket plaatsen in je cursusomgeving in Blackboard. Via je cursus hebben studenten dan toegang tot de module.
Ik wil graag snel aan de slag, hoe kan ik beginnen?
Xerte heeft een quick start guide.
Write your review



Met MyMediasite kun je zelf kennisclips opnemen. Kennisclips zijn korte video’s van ongeveer 5 minuten waarin lastige onderdelen van de stof worden uitgelegd. Dit kun je thuis doen of in een Do-It-Yourselfstudio.
- Een deel van de kennisoverdracht vindt online plaats, waardoor er tijdens het contactonderwijs meer ruimte is voor verdieping.
- Kennisclips kunnen gebruikt worden om een gastspreker op afstand aan een cursus toe te voegen.
- Studenten bekijken de kennisclips in hun eigen tijd, plaats en tempo. Dit kan de motivatie verhogen.
- Als docent kun je monitoren van welke kennisclips studenten wel en niet gebruik maken en het contactonderwijs hier op aanpassen.
- Aan een kennisclip kun je ook vragen toevoegen, zodat studenten de kennisclip actief bekijken. Hiervoor wordt de tool Scalable Learning gebruikt.

- Vraag hier een account voor MyMediasite aan. Het duurt maximaal twee werkdagen voor je account is aangemaakt. Vervolgens kun je inloggen via mediasite.sites.uu.nl.
- Reserveer een DIY-studio via de Resourcebooker of neem hiervoor contact op met de Educate-it balie via e-mail of telefoonnummer 030 253 2197. Geef het aan bij de Educate-it balie wanneer je graag ondersteuning wilt bij het gebruik van de DIY-studio.
- Zie voor tips voor het voorbereiden van de kennisclip de e-module Kennisclips.
Er worden ook workshops gegeven. Kijk hiervoor in de agenda van Educate-it. - Ga naar de studio en neem je PPT- presentatie op een USB-stick mee.
- In de studio ligt een handleiding voor het maken van de opnames. Inloggen op de computer in de studio kan de eerste keer iets langer duren. Het is niet mogelijk om gebruik te maken van je eigen laptop.
- Neem de kennisclip op.
- Ruim de studio op en lever de sleutel in.
Bekijk voor meer informatie de uitgebreide handleiding van MyMediasite.
FAQ
Wat is het verschil tussen kennisclips en e-lectures?
Een kennisclip is een kort filmpje van 5-10 minuten met uitleg over één specifiek onderwerp. Door dit filmpje te bekijken (en eventueel een bijbehorende opdracht te maken) komt de student beter voorbereid naar het contactonderwijs. Tijdens het contactonderwijs kan dan dieper op de leerstof worden ingegaan.
E-lectures zijn opgenomen hoorcolleges, die bijvoorbeeld kunnen worden aangeboden als service aan de student. Je kunt dit zelf doen met een MyMediasite account of laten opnemen m.b.v. een bemande opname. Neem dan contact op met Lecturenet.
Waar kan ik een DIY-studio vinden?
Het programma Educate-it heeft, ter ondersteuning van het innoveren en blended aanbieden van onderwijs, DIY-studio’s ingericht in de binnenstad en op de Uithof. Deze DIY-studio’s zijn te gebruiken door alle docenten van de verschillende faculteiten:
- DIY Buys Ballotgebouw Teaching and Learning Lab (TLL) Studio 3.25
- DIY Descartesgebouw Studio 2.01
- DIY Hugo R. Kruytgebouw Studio Z4.05
- DIY KNG80 Studio 1.03
- DIY Universiteitsbibliotheek Studio 2.48
Studenten kunnen gebruikmaken van de DIY-studio in de Universiteitsbibliotheek Uithof.
Write your review



Peergrade is een online platform voor het geven en ontvangen van peer feedback op opdrachten door studenten. De docent formuleert cursus specifieke feedbackvragen of een rubric (beoordelingsschaal) die de studenten gebruiken om elkaars werk van feedback te voorzien. Peer feedback is mogelijk op verschillende bestandsformaten, zoals Word, PDF en verschillende audio en video formation.
“Het grootste deel van de studenten gaven aan liever via Peergrade peer feedback te geven dan persoonlijk tijdens het werkcollege. Met name de manier waarop de feedback vragen gesteld waren en de anonimiteit droegen er aan bij om zelf kritisch feedback te geven, maar ook de gekregen feedback kritisch te beoordelen. Een groot succes!”
Docent K. Gielen
Daarnaast geeft Peergrade veel mogelijkheden om:
- Al dan niet anoniem feedback te geven
- te laten reflecteren door de student
- met groepsopdrachten te werken
- te reageren op feedback
Voor jou als docent biedt Peergrade uitgebreide mogelijkheden tot monitoring in de vorm van learning analytics en inzage in de gegeven peer feedback. Bijvoorbeeld inzicht in het percentage overeenstemming tussen feedback gevers of het aantal woorden dat besteed is aan het schrijven van feedback per student.

- Peergrade is ideaal om studenten eerst elkaar feedback te laten geven op bijvoorbeeld een paper of verslag zodat ze vervolgens nog een verbeterslag kunnen maken voordat ze de definitieve versie inleveren bij de docent.
- Doordat je in Peergrade als docent zelf de feedbackvragen of rubrics ontwerpt, geef je de studenten duidelijke richtlijnen voor het geven van de peer feedback.
- Met de uitgebreide monitoring binnen Peergrade kan je als docent onder andere snel achterhalen welke studenten weinig, of afwijkende feedback hebben gekregen. Je kunt dan snel ingrijpen door bijvoorbeeld zelf extra feedback te geven.

Overweeg je Peergrade in te zetten in je onderwijs? Neem dan contact op met Educate-it. We maken dan een afspraak en geven advies over de inzet van Peergrade voor jouw cursus.
Zeker van het gebruik van Peergrade?
- Stuur een mail naar educate-itbalie@uu.nl (of vul het contactformulier in) waarin je benoemt wanneer je met Peergrade aan de slag wilt en wat je (onderwijs)doel is.
- Educate-it zal binnen drie werkdagen contact met je opnemen over het account en de inloggegevens.
- Optioneel: volg een workshop over Peergrade
- Zet de opdracht klaar in Peergrade. We raden we aan om een afspraak te maken waarbij we helpen met de inrichting van de eerste opdracht. Educate-it zal hierover contact met je opnemen. Binnen een uur staat de opdracht dan klaar voor gebruik
- Tijdens de cursus monitor je de gegeven peer feedback.
Wil je jouw studenten voorbereiden op het geven van effectieve feedback? Laat ze deze video zien!
Gestart in 2017-2018. Licentie loopt tot zomer 2020. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze licentie jaarlijks wordt verlengd
FAQ
Hoe werkt Peergrade?
Peergrade is een webbased tool. Er hoeft niets te worden geïnstalleerd of gedownload. Als docent kun je studenten toevoegen aan jouw opdracht door middel van een uitnodiging per e-mail.
Kan ik mijn opdrachten en rubrics hergebruiken en delen met andere docenten?
Ja, in Peergrade kan je zowel je opdrachten als rubrics hergebruiken. Op deze manier bouw je als het ware je eigen bibliotheek van opdrachten en rubrics op die je steeds weer opnieuw kan inzetten. Je kan dit als je wilt ook weer delen met andere docenten.
Zijn opdrachten, feedback en beoordelingen te exporteren vanuit Peergrade?
Ja, dit is allemaal te exporteren. Opdrachten kunnen zowel los als in bulk gedownload worden. Feedback en beoordelingen kunnen gedownload worden in een .csv bestand waarin alle feedback en beoordelingen per student wordt weergeven.
Is er een handleiding beschikbaar?
Ja er zijn verschillende handleidingen beschikbaar voor Peergrade. De docent handleiding kan je hier downloaden. Er is ook een hand-out voor studenten, hierin staat beschreven hoe studenten een product in kunnen leveren, hoe ze feedback kunnen geven en hoe ze kunnen reageren op ontvangen feedback. De studenten hand-out kunt je hier downloaden.
Wil je als docent ook feedback geven binnen Peergrade? In deze hand-out staat beschreven hoe je dit kunt doen.
Ik krijg de melding dat mijn Peergrade account afloopt wat moet ik doen?
Nadat je voor Peergrade registreert duurt het soms even voordat je officieel onder de UU licentie valt. Over het algemeen verdwijnt deze melding binnen enkele dagen. Is dat niet het geval neem dan contact op met fbinnovatietools@uu.nl
Write your review



Grasple is een tool waarin je als docent eenvoudig e-modules kan maken. De onderwijstool bevat een grote database van modules en opdrachten over allerlei onderdelen van statistiek en wiskunde. Maar je kan als docent ook je eigen modules en opdrachten maken. Door middel van deze modules kunnen studenten zelfstandig oefenen met de stof. De bestaande modules zijn activerend vormgegeven, waardoor studenten gestimuleerd worden om de opdrachten te voltooien. Hierdoor zal het contactonderwijs efficiënter verlopen en is er meer tijd om verdiepend op de stof in te gaan.
En ook:
- Verschillende vraagtypen; MC en open; ook formules, tekst en rekenkundige symbolen.
- Student krijgt direct feedback op antwoord.
- Formatieve toetsen (automatisch opgesteld op basis van leerdoelen).
- Learning analytics.
- Editor om als docent zelf content aan te passen en te maken.
Als docent kun je extra oefenmateriaal inzetten met bijvoorbeeld per week aangegeven welke onderwerpen relevant zijn.
Studenten kunnen op eigen locatie/in eigen tijd oefenen met thema’s die zij zelf als lastig ervaren. Hierdoor hoeft er tijdens contacttijd minder herhaald te worden.
Als docent kun je de bestaande inhoud aanpassen en zelf lessen en vragen en toevoegen d.m.v. de editor. Zelfgemaakte inhoud kan door de docent gedeeld worden buiten de cursus. En materiaal kan gezamenlijk door meerdere docenten ontwikkeld worden.
Grasple beschikt over learning analytics. Hiermee kan inzichtelijk worden gemaakt welke onderdelen nog niet goed beheerst worden.
Overweeg je Grasple in te zetten in je onderwijs? Neem dan contact op met Educate-it. We maken dan een afspraak en geven advies over de inzet van Grasple voor jouw cursus of opleiding.
Zeker van het gebruik van Grasple?
- Stuur een mail naar Davitze Könning fbinnovatietools@uu.nl waarin je benoemt wanneer je met Grasple aan de slag wilt. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact opgenomen.
Startdatum: blok 3 2016-2017. Er is een campuslicentie voor deze tool tot in elk geval 31-08-2022.



FeedbackFruits 1.0 is een complete online leeromgeving waarin interactie wordt gestimuleerd door discussie, (peer)feedback en kennisuitwisseling. In Feedbackfruits 2.0 zijn de functionaliteiten uit de leeromgeving doorontwikkeld en los beschikbaar als op zichzelf staande Blackboard-plugins. Op deze manier kies je als docent zelf een specifieke werkvorm die je wil toepassen in jouw onderwijs.
FeedbackFruits 2.0: Interactive Document?
Met Interactive Document is het mogelijk documenten te uploaden waarbij discussieonderwerpen, oefenvragen en opmerkingen toegevoegd kunnen worden. Studenten kunnen daardoor actief met de inhoud van het document aan de slag.
Je kunt als docent:
- Online een discussie initiëren
- Vragen of stellingen toevoegen aan documenten
- De nadruk leggen op bepaalde inhoud.
Zo kan je studenten begeleiden bij hun voorbereiding op het college. Bijdragen van studenten aan de discussie en hun antwoorden op de oefenvragen kunnen duidelijk maken waarop tijdens het college nadruk gelegd kan worden.
- Stuur een mail naar educate-itbalie@uu.nl (of vul het contactformulier in) om aan te geven dat je Interactive Document wil gaan gebruiken.
- Educate-it zal binnen één werkdag contact met je opnemen en je vragen om aanvullende gegevens te sturen over je cursus.
- Na ontvangst van de gegevens wordt binnen 24 uur de plugin aangezet in jouw cursus in Blackboard.
- Optioneel: je kunt een workshop volgen over FeedbackFruits of een individuele afspraak maken over de mogelijkheden van FeedbackFruits voor jouw onderwijs.
- In Blackboard voeg je Interactive Document in op de door jou gewenste plek in je cursus.
- Vul Interactive Document verder in en specificeer jouw voorkeuren.
De licentie van deze tool loopt tot 1 september 2024



FeedbackFruits 1.0 is een complete online leeromgeving waarin interactie wordt gestimuleerd door discussie, (peer)feedback en kennisuitwisseling. In Feedbackfruits 2.0 zijn de functionaliteiten uit de leeromgeving doorontwikkeld en los beschikbaar als op zichzelf staande Blackboard-plugins. Op deze manier kies je als docent zelf een specifieke werkvorm die je wil toepassen in jouw onderwijs.
Wat is FeedbackFruits 2.0: Interactive Video?
Met Interactive Video is het mogelijk de betrokkenheid van studenten bij de stof te verhogen door het aanbieden van video’s met geïntegreerde vragen en discussieonderwerpen.
Met deze tool kun je videomateriaal uploaden en aanbieden aan studenten, zoals bijvoorbeeld kennisclips. Bij de video’s kunnen discussieonderwerpen en oefenvragen toegevoegd worden om de studenten te begeleiden bij hun voorbereiding op het college. Bijdragen van studenten aan de discussie en hun antwoorden op de oefenvragen kunnen duidelijk maken waarop tijdens het college nadruk gelegd kan worden.
- Stuur een mail naar educate-itbalie@uu.nl (of vul het contactformulier in) om aan te geven dat je Interactive Video wil gaan gebruiken.
- Educate-it zal binnen één werkdag contact met je opnemen en je vragen om aanvullende gegevens te sturen over je cursus.
- Na ontvangst van de gegevens wordt binnen 24 uur de plugin aangezet in jouw cursus in Blackboard.
- Optioneel: je kunt een workshop volgen over FeedbackFruits of een individuele afspraak maken over de mogelijkheden van FeedbackFruits voor jouw onderwijs.
- In Blackboard voeg je Interactive Video in op de door jou gewenste plek in je cursus.
- Vul Interactive Video verder in en specificeer jouw voorkeuren.
De licentie van deze tool loopt tot 1 september 2024



Revisely is een online tool voor het beoordelen van schriftelijke opdrachten. Het programma ondersteunt het totale proces; opdracht beschikbaar stellen, op plagiaat controleren met Urkund, feedback geven en het monitoren van inlever- en nakijkproces.
Let op: Vanwege de specifieke opzet is Revisely niet altijd de meest geschikte tool voor het beoordelen van opdrachten. Neem daarom altijd vooraf contact op met Teaching Support (teachingsupport@uu.nl) zodat we je kunnen informeren over de toepassingsmogelijkheden.

- Docent grading: de docent kan op basis van de vooraf opgestelde beoordelingscriteria, standaardcommentaren en open commentaren een opdracht van feedback en een cijfer voorzien.
- Opdrachten op plagiaat controleren met de ingebouwde plagiaatchecker (Urkund).
-
- Stuur eerst een mailbericht naar teachingsupport@uu.nl
- Educate-it neemt binnen drie werkdagen contact met je op om nader in te gaan op het gebruik van Revisely
- Plaats de opdracht, de bijbehorende beoordelingscriteria criteria en keuze-instellingen in Revisely. Koppel de studenten, werkgroepen en docenten aan de opdracht. Eventueel kan Educate-it hierbij ondersteuning bieden.
- Vanuit Revisely stuur je de studenten het bericht dat ze een opdracht moeten inleveren. De studenten loggen in met hun solis-id, gaan aan de slag met het maken van de opdracht en leveren deze in via Revisely.
- Geef feedback op de ingeleverde opdrachten en voorzie ze eventueel van een cijfer.
- Vanuit Revisely informeer je de studenten dat de opdrachten zijn nagekeken, ze kunnen dan inloggen in Revisely en de feedback en beoordeling inzien.
Startdatum: blok 1 2016-2017. De licentie van deze tool loopt tot 31 augustus 2021.
FAQ
Waarom zou ik gebruik maken van Revisely?
Studenten krijgen in Revisely op een overzichtelijke manier te zien of hun opdracht voldoet aan de beoordelingcriteria en op welke punten ze zich nog moeten verbeteren. Bij tussentijdse feedback kunnen ze deze gebruiken voor het bijstellen van de opdracht.
Ook ondersteunt Revisely jou als docent bij de workflow rond schrijfopdrachten: hierdoor is papier overbodig, net als aparte mailstromen. Alles wordt op één plek in Revisely opgeslagen en is makkelijk terug te vinden.
Hoe werkt het?
Het programma werkt online, heeft dus geen installatie nodig en is te gebruiken op tablets, iPads, desktops en laptops. In Revisely plaats je de opdracht voor je studenten inclusief de beoordelingscriteria en inleverdatum. De studenten werken aan de opdracht en leveren deze in via de digitale omgeving van Revisely. Vervolgens beoordeel je de opdrachten en kun je feedback toevoegen: algemene commentaren uit de database of feedback op maat. Nadat je de opdracht hebt nagekeken, stuur je vanuit Revisely de opdracht naar de student. Deze ontvangt een mail dat de opdracht is beoordeeld en ingezien kan worden.
Is er een directe koppeling met Blackboard?
Nee, Revisely werkt buiten Blackboard om.
Hoe krijgen studenten toegang tot Revisely?
Als docent voeg je eerst de studentenlijst toe in Revisely, vervolgens kunnen de studenten op het startscherm van Revisely inloggen met hun Solis-id en bijbehorend wachtwoord.
Write your review


Labster is een grote verzameling virtuele laboratorium simulaties, waarin de deelnemer experimenten uit kan voeren. De inhoud van die simulaties loopt van simpele beginners-experimenten tot simulaties waarbij zelf protocollaire veranderingen kunnen worden aangebracht. In de simulaties wordt zeer uitgebreid ingegaan op de onderliggende theorie van de experimenten en op de verschillende stappen in protocollen. Het zwaartepunt van de simulaties ligt vooral in de biowetenschappen en chemie.
Kijk voor inspiratie over verschillende virtuele laboratorium simulaties hier.
Labster is ideaal voor zowel het voorbereiden van practica (opdoen van “ervaring”, althans theoretisch), als voor de uitleg van de achtergrond van experimenten. Docenten kunnen de voortgang van hun studenten volgen via een dashboard functie, en zo inzicht krijgen in stappen waar studenten moeite mee hebben.
Overweeg je Labster in te zetten in je onderwijs? Neem dan contact op met Educate-it (of vul het contactformulier in). We maken dan een afspraak en geven advies over de inzet van Labster voor jouw cursus. Hier kan je de beschikbare Labs vast bekijken.
Zeker van het gebruik van Labster?
Stuur een mail naar educate-itbalie@uu.nl waarin je benoemt wanneer je met Labster aan de slag wilt en wat je (onderwijs)doel is.
Licentie
Er is een campus brede licentie voor Labster afgesloten tot en met september 2021. Alle medewerkers van de Universiteit van Utrecht kunnen gebruik maken van Labster.



LabBuddy is een online applicatie voor het voorbereiden en uitvoeren van experimenten in het laboratorium. In plaats van dat studenten een standaard ‘recept’ uitvoeren, stellen studenten in LabBuddy eerst zelf hun onderzoeksopzet op met behulp van voorbereide blokken, informatie en vragen over de theorie.
Tijdens het practicum volgt de student het protocol in LabBuddy waarbij ze automatisch feedback, vragen en ‘Just-in-Time’ informatie krijgen. De tool biedt daarnaast de mogelijkheid om instrumenten in het laboratorium te reserveren en een uitgebreid labjournaal bij te houden. In het labjournaal kan de student direct opmerkingen en conclusies schrijven en grafieken uit bijvoorbeeld Excel toevoegen. Aan het einde van het experiment kan de student het labjournaal naar Word exporteren en deze inleveren bij de docent.

De voordelen van LabBuddy:
- Studenten komen goed voorbereid naar de labzaal
- LabBuddy stimuleert de student om zelf na te denken over de opzet van een practicum in plaats van een standaard ‘recept’ te volgen.
- Veel praktische vragen worden door LabBuddy al beantwoord, waardoor er meer tijd is voor diepgang tijdens het practicum.
- De docent kan via LabBuddy overzichtelijk zien wat er aan voortgang en resultaten binnen zijn groep plaatsvindt
- Educate-it biedt zowel onderwijskundige als technische ondersteuning bij het herontwerp van jouw practicum met LabBuddy.
Kortom: door LabBuddy in te zetten wordt dure practicumtijd optimaal besteed!
Ervaringen van collega’s
Er is al een campus brede licentie voor LabBuddy afgesloten. Alle medewerkers en studenten van Universiteit Utrecht kunnen ongelimiteerd gebruik maken van LabBuddy.
LabBuddy is al succesvol getest door een aantal UU collega’s. Benieuwd naar hun ervaringen? Bekijk de video of neem een kijkje op de inspiratiepagina.
Overweeg je LabBuddy in te zetten in jouw onderwijs? Neem dan contact op met Educate-it. Let op: Het herontwerpen van een practicum en het technisch ontwerpen kost Educate-it enige tijd. Wees daarom ruim op tijd, het liefst minstens drie maanden van tevoren, met het aanvragen van LabBuddy.


Met Teams kan je je cursus omzetten naar een volledig online cursus.
Je faciliteert een online werkomgeving voor je studenten.
In Teams kan je:
- Gemakkelijk communiceren met je studenten
- Overzichtelijk je stof delen
- Online colleges faciliteren
Studenten kunnen makkelijk documenten delen en er gelijktijdig in samenwerken.
Je kan Teams installeren via https://teams.microsoft.com/



Als gevolg van het niet meer fysiek kunnen verzorgen van het onderwijs aan de UU tot 1 juni is de behoefte aan verschillende onderwijsapplicaties in korte tijd veel meer toegenomen dan we hadden voorzien. We zijn daarom versneld aan de slag gegaan met het regelen van mogelijk aanvullende privacy-vereisten voor de verschillende applicaties, in samenwerking met de Functionaris Gegevensbeheer. De UU heeft op dit moment geen verwerkersovereenkomst voor de verwerking van persoonsgegevens met Vyond. Gebruik van deze applicatie wordt daarom per direct afgeraden.
Vyond is een online programma om animaties te maken. Een animatie is een korte video met getekende poppetjes, objecten of teksten. Het programma biedt de gebruiker poppetjes, plaatjes, templates, bewegingen, muziek en meer aan om zelf animaties mee vorm te geven. Aan de hand van een vooraf opgesteld script wordt er een animatie gebouwd. Het programma biedt vele standaard opties om scènes te maken en daarnaast ook vrijheid en ruimte om eigen plaatjes en muziek te uploaden.
(Vyond was voorheen GoAnimate)
Animaties zet je in wanneer een onderwerp vraagt om visualisatie. De beelden dragen bij aan het overbrengen van de informatie. Ook kan een animatie de informatie ‘aantrekkelijker’ maken om tot je te nemen. Onderwerpen waarover je een animatie kan maken zijn bijvoorbeeld procedures, verhalende thema’s en complexe concepten. Let er wel op dat de informatie niet te diepgaand of gedetailleerd is. Een animatie zal geen college, boek of artikel kunnen vervangen. Animaties dienen meer als een pakkende en korte methode om een onderwerp toe te lichten.
Voor het maken van een animatie is het handig om te werken met een script. Een template hiervoor vind je in de handleiding. Ook vind je in de handleiding meer informatie over het programma Vyond!
Hieronder zijn enkele links opgenomen naar animaties die al door Educate-it zijn gemaakt.
Wil je graag met animaties aan de slag? Educate-it heeft een aantal accounts voor Vyond beschikbaar. Het is de bedoeling dat je je animatie eerst maakt in een 14 dagen ‘free trial’ account, welke je met je eigen e-mail adres aan kan maken. Alle opties van Vyond zijn hierin beschikbaar, met uitzondering van het opslaan van de animatie. Na deze 14 dagen zal je account gekoppeld worden aan een licentie voor één dag, waardoor je op die dag de mogelijkheid hebt om je gemaakte animatie(s) op te slaan. Voordat de 14 dagen ingaan, adviseren we je aan de slag te gaan met het maken van een script voor je animatie.
Een aanvraag voor een account voor onderwijsdoeleinden heeft voorrang op een account voor andere doeleinden (zoals communicatie) binnen de UU. Kan de animatie universiteitsbreed worden ingezet? Dan kan de animatie in overleg door Educate-it ontwikkeld worden.
Stappen:
- Stuur een mail naar educate-itbalie@uu.nl waarin je benoemt wanneer je met animaties aan de slag wil en wat je (onderwijs)doel is. Zie voor een uitgebreid stappenplan rondom de aanvraag de handleiding op deze webpagina.
- Educate-it zal binnen drie werkdagen contact met je opnemen.
- Optioneel: Volg een workshop of maak een individuele afspraak over Vyond en storytelling.
- Schrijf een script voor je animatie. Een template hiervoor vind je in de handleiding.
- Ontwerp je animatie in Vyond in het 14 dagen ‘free trial’ account. Houd qua tijdsplanning rekening met de feedback die je eventueel van collega’s ontvangt.
- Rond je animatie af op de dag(en) dat je account gekoppeld is aan de licentie.
Startdatum: blok 1 2016-2017. De licentie van deze tool wordt in principe jaarlijks verlengd.


Door studenten zelf toetsvragen te laten maken zijn ze op een activerende manier met de lesstof bezig
Als gevolg van het niet meer fysiek kunnen verzorgen van het onderwijs aan de UU tot 1 juni is de behoefte aan verschillende onderwijsapplicaties in korte tijd veel meer toegenomen dan we hadden voorzien. We zijn daarom versneld aan de slag gegaan met het regelen van mogelijk aanvullende privacy-vereisten voor de verschillende applicaties, in samenwerking met de Functionaris Gegevensbeheer. De UU heeft op dit moment geen verwerkersovereenkomst voor de verwerking van persoonsgegevens met Peerwise. Gebruik van deze applicatie wordt daarom per direct afgeraden.
In Peerwise ontwikkelen studenten zelf toetsvragen. Deze vragen kunnen ze met elkaar delen en van feedback voorzien. Het formuleren van vragen stimuleert om dieper over de stof na te denken en daarnaast leren ze de lesstof vanuit verschillende invalshoeken te bekijken door de vragen te beantwoorden.
Peerwise kun je op allerlei manieren gebruiken in je onderwijs, bijvoorbeeld:
- als voorbereiding op een werkcollege alle studenten een aantal toetsvragen en bijbehorende antwoorden laten ontwikkelen. Tijdens het werkcollege een aantal vragen plenair bespreken en toelichten waarom je deze vragen wel of juist niet in een tentamen zou opnemen.
- studenten vragen laten ontwikkelen voor een centrale database van de cursus, zodat ze deze kunnen gebruiken als voorbereiding op een toets.
- studenten feedback laten geven op elkaars vragen door aan te geven of ze de vraag inhoudelijk goed en van voldoende niveau vinden. Wanneer studenten feedback ontvangen op hun vraag, krijgen ze de mogelijkheid om de vraag aan te passen en te verbeteren.
- Maak een ‘instructor’ account aan op https://peerwise.cs.auckland.ac.nz/. Zie hiervoor de handleiding. Het duurt twee á drie dagen voordat je instructor account wordt bevestigd door PeerWise.
- Maak een cursus aan in PeerWise.
- Geef studenten toegang tot je cursus in PeerWise, hoe je dit het snelst doet, kun je vinden in de handleiding.
- Tijdens de cursus kun je de ontwikkelde en beantwoorde vragen van de studenten monitoren in PeerWise.
Wil je jouw studenten voorbereiden op het maken van goede meerkeuzevragen? Laat ze deze video zien!
Voor Peerwise is geen licentie noodzakelijk: deze tool is vrij toegankelijk
FAQ
Hoe kan ik aan slag met Peerwise?
Maak een instructor account aan op de website van Peerwise . Zie verder de detailinformatie in de docentenhandleiding.
Let op: Peerwise is niet direct te gebruiken, het account moet eerst bevestigd worden door Peerwise. Dit kan één of twee dagen duren. Je ontvangt dan een mail met een gebruikersnaam en een wachtwoord waarmee je kunt inloggen op Peerwise.
Hoe geef ik mijn studenten toegang tot Peerwise?
Studenten maken een studentaccount aan via: http://peerwise.cs.auckland.ac.nz/at/?uu_nl
Zijn de vragen vanuit Peerwise te exporteren?
De ontwikkelde vragen kunnen geëxporteerd worden naar een tekstbestand, zodat ze makkelijk tijdens een college of werkgroep kunnen worden behandeld.
Op welke manier worden de vragen binnen Peerwise geordend?
Binnen een cursus kun je als docent ‘course tags’ (onderwerpen) toevoegen. Daardoor worden de vragen gecategoriseerd op onderwerp en kunnen de studenten de ontwikkelde vragen binnen een bepaalde categorie plaatsen. Dit kunnen onderwerpen van de lesstof zijn, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de vragen per week te categoriseren. Daarnaast is het een optie om in te stellen dat studenten zelf onderwerpen kunnen toevoegen.
Write your review



Als gevolg van het niet meer fysiek kunnen verzorgen van het onderwijs aan de UU tot 1 juni is de behoefte aan verschillende onderwijsapplicaties in korte tijd veel meer toegenomen dan we hadden voorzien. We zijn daarom versneld aan de slag gegaan met het regelen van mogelijk aanvullende privacy-vereisten voor de verschillende applicaties, in samenwerking met de Functionaris Gegevensbeheer. De UU heeft op dit moment geen verwerkersovereenkomst voor de verwerking van persoonsgegevens met ScalableLearning. Gebruik van deze applicatie wordt daarom per direct afgeraden.
Bovendien ontvingen wij halverwege maart het bericht dat de leverancier van ScalableLearning heeft aangegeven eind 2020 te willen stoppen met het aanbieden van de tool. Dit zou betekenen dat docenten het huidige collegejaar (tot de zomer) ScalableLearning nog in konden zetten, maar dat dit vanaf het nieuwe collegejaar (2020-2021) zou worden afgeraden. Dit exittraject zal nu dus versneld per periode 4 worden ingezet.
Wij realiseren ons dat deze recente ontwikkeling bijzonder vervelend is. Uiteraard doen we er alles aan om het ongemak tot een minimum te beperken en verwijzen naar alternatieven als Blackboard en FeedbackFruits Interactive Video, waar het ook mogelijk om kennisclips te verrijken met vragen en discussiemogelijkheden.
Docenten die hun cursus in periode 4 met behulp van ScalableLearning reeds ingericht hebben, willen wij heel graag persoonlijk helpen met het overzetten van de content en/of andere zaken ten behoeve van het goed kunnen doorgaan van hun cursus. Je kunt hiervoor contact opnemen met de Educate-it balie. Er wordt dan z.s.m. contact met je gezocht voor verdere ondersteuning.
Scalable Learning is een online platform waarin je kennisclips (of weblectures) kunt plaatsen. Door de toevoeging van vragen aan de kennisclips bekijken studenten de video’s actiever. De antwoorden die studenten op deze vragen geven, kunnen je helpen bij het structureren van je lessen, bij het focussen op de lesstof die studenten nog niet begrijpen en bij het dieper ingaan op bepaalde onderwerpen.

- Scalable Learning is een ideaal platform als je onderwijs wilt ‘flippen’: thuis kijken studenten de kennisclips en beantwoorden ze vragen. Studenten kunnen aangeven wanneer ze iets niet begrijpen door de ‘I am confused–knop’ of door elkaar en/of de docent vragen te stellen.
- Je krijg beter inzicht in het leerproces en de leerbehoefte van de studenten door de gegeven antwoorden op de vragen in te zien. Tijdens het contactonderwijs kun je d.m.v. de ‘in-class review’ de lastige vragen bespreken of verder de diepte in gaan.
-
- Stuur een mail naar educate-itbalie@uu.nl (of vul het contactformulier in) waarin je benoemt wanneer je met Scalable Learning aan de slag wil en wat je (onderwijs)doel is.
- Educate-it neemt contact met je op voor een individuele afspraak over het gebruik van Scalable Learning in je onderwijs.
- Ontwerp je cursus in Scalable Learning. Je kunt hiervoor bestaande video’s van Youtube selecteren of zelf kennisclips maken (meer info: https://educate-it.uu.nl/kennisclips-en-e-lectures/).
- Voeg vragen toe in de video’s (zie de videohandleiding voor meer informatie).
- Tijdens de cursus kun je Scalable Learning gebruiken om je contactonderwijs vorm te geven.
De licentie van deze tool loopt tot 1 september 2020.
FAQ
Hoe voeg ik studenten toe aan mijn cursus in Scalable Learning?
Studenten moeten zichzelf toevoegen aan je cursus door middel van een ‘enrollment key’ (code) die uniek is voor je cursus. Studenten kunnen inloggen op www.scalable-learning.com
Welke soorten vragen kun je maken in Scalable Learning?
Je kan gesloten vragen invoegen in de video zelf, waardoor onderdelen in de video klik-baar worden. Daarnaast kun je de video onderbreken met zowel een open als gesloten vraag. Tot slot is het mogelijk om losse toetsen of surveys toe te voegen.
Hoe maak ik een video voor Scalable Learning?
Dit schrikt je wellicht af, omdat het lijkt alsof het veel tijd gaat kosten. Gelukkig valt dit mee. Met je eigen materiaal kun je al gemakkelijk een kennisclip (video) opnemen. Via PowerPoint is het mogelijk om tekst over je slides in te spreken en op te slaan als video. Daarnaast kun je ook kiezen voor een ‘screencast’: een programma dat je op de computer installeert en zowel je beeldscherm als je stem kan opnemen en kan omzetten tot video. Tot slot is het is ook mogelijk om video’s op te nemen in de Do-It-Yourself (DIY) studio die voor UU-docenten beschikbaar zijn. De opname ziet er dan professioneler uit en er is op afspraak technische ondersteuning van de UU beschikbaar.
Hoe voeg ik een filmpje toe in Scalable Learning?
Upload je video op YouTube en voeg vervolgens de video-link toe in Scalable Learning (te vinden onder de YouTube-video, bij het kopje ‘delen’). Via YouTube is het mogelijk om de video ‘verborgen’ in te stellen, zodat je de video wel op Scalable Learning kan gebruiken, zonder dat dat deze zichtbaar is op YouTube.
Moet de video altijd op YouTube staan?
Nee, je kan ook video’s van MyMediasite linken naar Scalable Learning. Ook is het mogelijk om je eigen video op Scalable Learning te uploaden. Let hierbij wel op dat jij het recht hebt om deze video te uploaden.
Kan ik ook andere onderwijsmaterialen toevoegen aan mijn cursus in Scalable Learning?
In principe kan elke andere vorm van onderwijsmateriaal (teksten, websites, afbeeldingen etc.) worden toegevoegd door middel van internet linkjes. Deze worden dan in een extern tabblad geopend. Daarnaast kun je bij elke module of video in Scalable Learning een beschrijving toevoegen, bijvoorbeeld voor eventuele uitleg.
Write your review
Studenten betrekken



KonJoin biedt een platform waarop (onderzoeks)projecten gedeeld kunnen worden. Als docent of onderzoeker kan je potentiële bijdragers voor jouw project bereiken en je kan de voortgang van anderen en hun projecten volgen. Op deze manier wordt onderzoek zichtbaarder, kan je in contact komen met collega-onderzoekers uit verschillende vakgebieden, maar ook met studenten die graag een bijdrage zouden willen leveren aan jouw project.
Iedereen met een SolisID kan op het platform inloggen en projecten toevoegen of reageren. Voeg als onderzoeker jouw huidige onderzoeksproject toe of gebruik het platform als docent om studentenprojecten aan te kondigen. Als student krijg je een overzicht van wat er allemaal aan onderzoek en projecten speelt binnen (of juist buiten) jouw studie, departement of faculteit.
- Stuur een e-mail naar Educate-itbalie@uu.nl (of vul het contactformulier in) met een beschrijving van jouw intentie om KonJoin te gebruiken. We blijven graag op de hoogte van het gebruik van het platform en kunnen met je meedenken of KonJoin de geschikte tool voor jouw doel is.
- Log in met je SolisID op https://uu.konjoin.nl/ en klik op ‘Creëer een project’ (rechtsboven) of start met het bekijken van alle projecten.
Votingtools



Mentimeter is een votingtool waarmee je eenvoudig interactie hebt met een groep studenten. Met Mentimeter kunnen alle studenten tegelijkertijd in een college via hun telefoon of laptop vragen beantwoorden die de docent stelt. Resultaten worden via de beamer getoond. Het is ook mogelijk om juist studenten vragen te laten stellen. Andere studenten kunnen deze vragen liken en de docent kan hierop reageren.
Mentimeter kun je op verschillende manieren gebruiken. Bedenk wat aansluit bij het doel van je college. Wil je de mening weten van de student over een ethisch dilemma? Of wil je de (voor)kennis van de student toetsen? Dit en nog meer is mogelijk met Mentimeter. Met deze informatie krijg je o.a. inzicht en kennis in de achtergrond van studenten en hiermee kun je de aandacht focussen op de behoefte van de studenten.

- Ga naar https://www.mentimeter.com/join/uu
- Log in met je Solis-id
- Maak een nieuwe presentatie aan en voeg vragen toe.
Wil je hierbij didactische of technische ondersteuning? Kijk in de handleiding van Educate-it, ga naar https://help.mentimeter.com/ of neem contact met ons op.
Gestart in 2017-2018. Licentie loopt tot voorjaar 2021.
FAQ
Hoe werkt de quizfunctie in Mentimeter?
Kies bij Type voor Quiz. Maak de quiz-vragen aan. Zodra je je presentatie start en bij de quiz-vragen bent, wordt de deelnemers gevraagd een (nick)name in te voeren. Na elke quiz-vraag kun je een leaderboard weergeven. Let op, in de score wordt ook de reactietijd meegenomen. Wil je dat niet? Gebruik dan de multiple-choice vragen. Vergeet dan niet om als eerste een open vraag te stellen naar de naam van de student.
Op deze pagina van de Mentimeter-help vind je een instructie voor de quiz-functionaliteit.
Hoe kan ik mijn presentaties ordenen?
Presentaties kun je in mappen onderbrengen. Klik daartoe op de homepagina op New folder.
Op deze pagina van de Mentimeter-help vind je een stap-voor-stap-handleiding.
Hoe komen studenten bij mijn vragen?
Laat studenten via hun laptop of telefoon gaan naar menti.com. Daar moeten ze de code invullen die automatisch bij uw Mentimeter-presentatie wordt gegenereerd. Deze code staat bovenaan uw slides.
Ik maakte gebruik van Sessions in PresentersWall. Hoe zit dat in Mentimeter?
Sessions bestaan niet in Mentimeter. Je kunt wel met één druk op de knop een kopie maken van uw presentatie en in de titel een datum of groepsnaam toevoegen.
Ook kun je testdata generen. Start en stop dit met de sneltoets T in je presentatie.
Powerpoint of Key-note en Mentimeter, kan ik het integreren?
Ja, dat is mogelijk op verschillende manieren.
Op deze pagina van de Mentimeter-help vind je daarover meer informatie.
Wat is het maximum aantal studenten dat tegelijkertijd mee kan doen?
Er is geen maximum aan het aantal studenten dat tegelijkertijd een Mentimeter-vraag beantwoord.
Er is een maximum aan het aantal vragen wat ik kan stellen?
Nee, je kunt een onbeperkt aantal vragen stellen via Mentimeter aan je studenten.
Kunnen studenten ook hun vragen bij mij indienen via Mentimeter?
Ja, dat kan. Gebruik hiervoor de Q&A-functionaliteit.
Op deze pagina van de Mentimeter vind je meer informatie over de Q&A-functionaliteit.
Mijn vraag staat hier niet bij.
Kijk op help.mentimeter.com of neem contact met ons op. Wij helpen je graag.
Write your review

Ik wil digitaal beoordelen
Digitaal Toetsen



Met Remindo kun je summatief en formatief digitaal toetsen. Toetsen kunnen in een beveiligde omgeving worden afgenomen op Chromebooks. Oefentoetsen kunnen zowel in een beveiligde omgeving als op de eigen laptop/pc van studenten worden afgenomen. Met de mogelijkheden in Remindo kun je de kwaliteit van je toetsen verbeteren, door bijvoorbeeld meer authentieke vraagvormen, directe feedback en analysemogelijkheden. Ook kun je efficiënter werken door bijvoorbeeld het opbouwen van een vragenbank en het hergebruiken van vragen. In de zalen Alfa, Bèta en Gamma in het Educatorium kunnen maximaal 650 studenten tegelijk een toets maken op een Chromebook. Daarnaast zijn kleinschalige beveiligde toetsvoorzieningen beschikbaar bij de faculteiten DGK, REBO, GW, Bèta, GEO en FSW.

- Vraagtypen: meerkeuzevraag, meervoudig-juistvraag, sorteervraag, matrixvraag, hotspot/ aanwijsvraag, punten grafisch verbinden (hotmatchvraag), invulvraag, sleepvraag, open vraag.
- Media toevoegen aan vragen: afbeeldingen, video’s, audio en pdf-bestanden kunnen in Remindo worden toegevoegd.
- Scoretypen: toekenning punten (enkelvoudig juist/onjuist of meervoudig juist/onjuist). Gesloten vragen worden automatisch nagekeken en open vragen worden handmatig digitaal nagekeken.
- Toetsmatrijs: maak een toetsmatrijs en selecteer daarbij welke vragen in de uiteindelijke toets komen. Remindo kan ook een selectie uit een groep vragen maken.
- Toetsanalyse: de volgende waarden zijn in Remindo beschikbaar: op toetsniveau: Cronbach’s alfa; P-. Rit-, Rir-, Rar-, Rat-waarde en standaardafwijking; op vraagniveau; P-. Rit-, Rir-, Rat-, Rar-waarde.

Remindo kun je op allerlei manieren toepassen in je onderwijs:
- Geef via roostering door dat je een digitale toets wilt plannen
- Neem contact op met je facultaire key-user voor een intake. Breng bij een eerste keer digitaal toetsen je key-user ruim op tijd (minimaal vier weken van te voren) op de hoogte!
- In de intake worden de mogelijkheden en beperkingen van Remindo besproken. (circa 60 min)
- De key-user zorgt dat de cursus en opleiding in Remindo komen, zodat je vragen en een toets kunt maken.
- Met hulp van de key-user en de supportsite ga je vragen en een toets in Remindo maken.
- De key-user stipt de praktische zaken aan die nodig zijn voor een goede toetsafname.
- Het toetsmoment vindt plaats.
- Na de toetsafname kijk je de open vragen (als die in de toets zaten) digitaal na in Remindo. Gesloten vragen worden automatisch nagekeken door Remindo. Je kunt de toetsanalysewaarden uit Remindo gebruiken om je vragen te analyseren.
- Als je een digitale inzage en/of herkansing wilt plannen: geef dit door aan de roostering (minimaal twee weken van tevoren).
Per faculteit kan de werkwijze enigszins verschillen, stem met je key-user af wat wanneer gedaan moet worden.


Online proctoring is een tool voor online op afstand surveilleren bij een toetsafname. Dit gebeurt via opname van beeld en geluid bij de (aankomend) student thuis. Als de (aankomend) student door een identiteits- en technische check heen is en de opnames zijn gestart, bevindt hij zich in een beveiligde omgeving waarbinnen de toets kan worden gemaakt. Opnames worden door een derde partij a.h.v. toetscriteria vanuit de opleiding beoordeeld. Eventuele verdachte situaties worden ter beoordeling ook door de opleiding bekeken.
Online proctoring kun je inzetten bij selecties en matching van kandidaten die aan een opleiding willen gaan studeren en zich in het buitenland bevinden. Hiermee is al ervaring opgedaan aan de UU. Online proctoring is bv. ingezet om bij selecties een meer diverse groep kandidaten een kans te geven deel te nemen.
Online proctoring is een service naar de kandidaat en deelname aan online proctoring is niet verplicht. De kandidaat heeft altijd het recht om in Utrecht aan de selectie of matching deel te nemen.
Docenten kunnen contact opnemen met de Educate-it balie en aangeven dat ze interesse hebben in toetsing door online proctoring. Educate-it neemt dan contact met hen op.
Bij Educate-it ontvangen we meermaals de vraag of er gebruik kan worden gemaakt van online proctoring in periode 4.
Op dit moment is het College van Bestuur bezig met een besluit over de mogelijke inzet van online proctoring in periode 4.
Om bovengenoemde reden verwerken we momenteel geen aanvragen voor online proctoring.
Voor informatie of vragen over online proctoring zijn wij te bereiken via het volgende emailadres: educate-itbalie@uu.nl
Voor meer informatie over onderwijs en toetsing op afstand, inclusief andere manieren dan toetsen met online proctoring verwijzen we u graag naar de volgende webpagina’s:
- Toetsen op afstand: https://intranet.uu.nl/onderwijs-op-afstand
- FAQ online toetsen: https://remindo-support.sites.uu.nl/handleiding/covid-19-faq/
- Online webinars over online toetsen: https://intranet.uu.nl/actueel/agenda/webinars-onderwijs-op-afstand-toetsing-grasple-en-activerende-werkvormen-online
Wanneer een definitief besluit is genomen door het CvB zal dit helder en UU-breed worden gecommuniceerd.
FAQ
Met welke vormen van online proctoring heeft de UU ervaring?
De UU heeft ervaring met online proctoring door Record en Review. Andere vormen zijn Live Proctoring en Classroom.
Is online proctoring ook in te zetten voor onderwijs voor ECTS?
Educate-it heeft ook interesse om in contact te komen met opleidingen die online proctoring voor onderwijs voor ECTS willen inzetten. De tool wordt hiervoor nu nog niet ingezet. Dit wordt verkend. Doelgroepen zouden bv. kunnen zijn gehandicapte of chronisch zieke studenten of studenten op stage in het buitenland
Write your review
Schriftelijke opdracht



Revisely is een online tool voor het beoordelen van schriftelijke opdrachten. Het programma ondersteunt het totale proces; opdracht beschikbaar stellen, op plagiaat controleren met Urkund, feedback geven en het monitoren van inlever- en nakijkproces.
Let op: Vanwege de specifieke opzet is Revisely niet altijd de meest geschikte tool voor het beoordelen van opdrachten. Neem daarom altijd vooraf contact op met Teaching Support (teachingsupport@uu.nl) zodat we je kunnen informeren over de toepassingsmogelijkheden.

- Docent grading: de docent kan op basis van de vooraf opgestelde beoordelingscriteria, standaardcommentaren en open commentaren een opdracht van feedback en een cijfer voorzien.
- Opdrachten op plagiaat controleren met de ingebouwde plagiaatchecker (Urkund).
-
- Stuur eerst een mailbericht naar teachingsupport@uu.nl
- Educate-it neemt binnen drie werkdagen contact met je op om nader in te gaan op het gebruik van Revisely
- Plaats de opdracht, de bijbehorende beoordelingscriteria criteria en keuze-instellingen in Revisely. Koppel de studenten, werkgroepen en docenten aan de opdracht. Eventueel kan Educate-it hierbij ondersteuning bieden.
- Vanuit Revisely stuur je de studenten het bericht dat ze een opdracht moeten inleveren. De studenten loggen in met hun solis-id, gaan aan de slag met het maken van de opdracht en leveren deze in via Revisely.
- Geef feedback op de ingeleverde opdrachten en voorzie ze eventueel van een cijfer.
- Vanuit Revisely informeer je de studenten dat de opdrachten zijn nagekeken, ze kunnen dan inloggen in Revisely en de feedback en beoordeling inzien.
Startdatum: blok 1 2016-2017. De licentie van deze tool loopt tot 31 augustus 2021.
FAQ
Waarom zou ik gebruik maken van Revisely?
Studenten krijgen in Revisely op een overzichtelijke manier te zien of hun opdracht voldoet aan de beoordelingcriteria en op welke punten ze zich nog moeten verbeteren. Bij tussentijdse feedback kunnen ze deze gebruiken voor het bijstellen van de opdracht.
Ook ondersteunt Revisely jou als docent bij de workflow rond schrijfopdrachten: hierdoor is papier overbodig, net als aparte mailstromen. Alles wordt op één plek in Revisely opgeslagen en is makkelijk terug te vinden.
Hoe werkt het?
Het programma werkt online, heeft dus geen installatie nodig en is te gebruiken op tablets, iPads, desktops en laptops. In Revisely plaats je de opdracht voor je studenten inclusief de beoordelingscriteria en inleverdatum. De studenten werken aan de opdracht en leveren deze in via de digitale omgeving van Revisely. Vervolgens beoordeel je de opdrachten en kun je feedback toevoegen: algemene commentaren uit de database of feedback op maat. Nadat je de opdracht hebt nagekeken, stuur je vanuit Revisely de opdracht naar de student. Deze ontvangt een mail dat de opdracht is beoordeeld en ingezien kan worden.
Is er een directe koppeling met Blackboard?
Nee, Revisely werkt buiten Blackboard om.
Hoe krijgen studenten toegang tot Revisely?
Als docent voeg je eerst de studentenlijst toe in Revisely, vervolgens kunnen de studenten op het startscherm van Revisely inloggen met hun Solis-id en bijbehorend wachtwoord.
Write your review



Peergrade is een online platform voor het geven en ontvangen van peer feedback op opdrachten door studenten. De docent formuleert cursus specifieke feedbackvragen of een rubric (beoordelingsschaal) die de studenten gebruiken om elkaars werk van feedback te voorzien. Peer feedback is mogelijk op verschillende bestandsformaten, zoals Word, PDF en verschillende audio en video formation.
“Het grootste deel van de studenten gaven aan liever via Peergrade peer feedback te geven dan persoonlijk tijdens het werkcollege. Met name de manier waarop de feedback vragen gesteld waren en de anonimiteit droegen er aan bij om zelf kritisch feedback te geven, maar ook de gekregen feedback kritisch te beoordelen. Een groot succes!”
Docent K. Gielen
Daarnaast geeft Peergrade veel mogelijkheden om:
- Al dan niet anoniem feedback te geven
- te laten reflecteren door de student
- met groepsopdrachten te werken
- te reageren op feedback
Voor jou als docent biedt Peergrade uitgebreide mogelijkheden tot monitoring in de vorm van learning analytics en inzage in de gegeven peer feedback. Bijvoorbeeld inzicht in het percentage overeenstemming tussen feedback gevers of het aantal woorden dat besteed is aan het schrijven van feedback per student.

- Peergrade is ideaal om studenten eerst elkaar feedback te laten geven op bijvoorbeeld een paper of verslag zodat ze vervolgens nog een verbeterslag kunnen maken voordat ze de definitieve versie inleveren bij de docent.
- Doordat je in Peergrade als docent zelf de feedbackvragen of rubrics ontwerpt, geef je de studenten duidelijke richtlijnen voor het geven van de peer feedback.
- Met de uitgebreide monitoring binnen Peergrade kan je als docent onder andere snel achterhalen welke studenten weinig, of afwijkende feedback hebben gekregen. Je kunt dan snel ingrijpen door bijvoorbeeld zelf extra feedback te geven.

Overweeg je Peergrade in te zetten in je onderwijs? Neem dan contact op met Educate-it. We maken dan een afspraak en geven advies over de inzet van Peergrade voor jouw cursus.
Zeker van het gebruik van Peergrade?
- Stuur een mail naar educate-itbalie@uu.nl (of vul het contactformulier in) waarin je benoemt wanneer je met Peergrade aan de slag wilt en wat je (onderwijs)doel is.
- Educate-it zal binnen drie werkdagen contact met je opnemen over het account en de inloggegevens.
- Optioneel: volg een workshop over Peergrade
- Zet de opdracht klaar in Peergrade. We raden we aan om een afspraak te maken waarbij we helpen met de inrichting van de eerste opdracht. Educate-it zal hierover contact met je opnemen. Binnen een uur staat de opdracht dan klaar voor gebruik
- Tijdens de cursus monitor je de gegeven peer feedback.
Wil je jouw studenten voorbereiden op het geven van effectieve feedback? Laat ze deze video zien!
Gestart in 2017-2018. Licentie loopt tot zomer 2020. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze licentie jaarlijks wordt verlengd
FAQ
Hoe werkt Peergrade?
Peergrade is een webbased tool. Er hoeft niets te worden geïnstalleerd of gedownload. Als docent kun je studenten toevoegen aan jouw opdracht door middel van een uitnodiging per e-mail.
Kan ik mijn opdrachten en rubrics hergebruiken en delen met andere docenten?
Ja, in Peergrade kan je zowel je opdrachten als rubrics hergebruiken. Op deze manier bouw je als het ware je eigen bibliotheek van opdrachten en rubrics op die je steeds weer opnieuw kan inzetten. Je kan dit als je wilt ook weer delen met andere docenten.
Zijn opdrachten, feedback en beoordelingen te exporteren vanuit Peergrade?
Ja, dit is allemaal te exporteren. Opdrachten kunnen zowel los als in bulk gedownload worden. Feedback en beoordelingen kunnen gedownload worden in een .csv bestand waarin alle feedback en beoordelingen per student wordt weergeven.
Is er een handleiding beschikbaar?
Ja er zijn verschillende handleidingen beschikbaar voor Peergrade. De docent handleiding kan je hier downloaden. Er is ook een hand-out voor studenten, hierin staat beschreven hoe studenten een product in kunnen leveren, hoe ze feedback kunnen geven en hoe ze kunnen reageren op ontvangen feedback. De studenten hand-out kunt je hier downloaden.
Wil je als docent ook feedback geven binnen Peergrade? In deze hand-out staat beschreven hoe je dit kunt doen.
Ik krijg de melding dat mijn Peergrade account afloopt wat moet ik doen?
Nadat je voor Peergrade registreert duurt het soms even voordat je officieel onder de UU licentie valt. Over het algemeen verdwijnt deze melding binnen enkele dagen. Is dat niet het geval neem dan contact op met fbinnovatietools@uu.nl
Write your review
Diverse opdrachten



Pitch2Peer is een online omgeving waarin studenten pitches plaatsen. Een pitch is een uitgewerkte opdracht in de vorm van bijvoorbeeld een video-opname van een presentatie, een door studenten gemaakte kennisclip, prezi, animatie, poster of blog.
Studenten krijgen een aantal pitches toegewezen om van feedback te voorzien, na de feedbackronde komen alle pitches per cursus of werkgroep in een overzicht te staan. De feedback wordt gegeven op basis van criteria en/of vragen.
-
- Stuur een mail naar educate-itbalie@uu.nl (of vul het contactformulier in) om aan te geven dat je Pitch2Peer wil gaan gebruiken. Bij voorkeur uiterlijk tien werkdagen voordat je Pitch2Peer wil gebruiken.
- Educate-it neemt binnen drie werkdagen contact met je op om de koppeling met Pitch2Peer en jouw cursus met Blackboard tot stand te brengen. Ook kun je een afspraak met ons maken, we informeren je graag over het het gebruik van Pitch2Peer in jouw onderwijs.
- Formuleer de opdracht en de bijbehorende beoordelingscriteria, bedenk hoe je het feedbackproces wil laten verlopen, stel de deadlines vast en plaats de opdracht(en) in Pitch2Peer.
- Je studenten gaan via Blackboard naar Pitch2Peer, leveren de opdracht in en geven elkaar peer feedback.
- Desgewenst kun je ook als docent de opdrachten van feedback en/of een cijfer voorzien.

Overweeg je Pitch2Peer in te zetten in je onderwijs? Neem dan contact op met Educate-it. We maken dan een afspraak en geven advies over de inzet van Pitch2Peer voor jouw cursus en onderwijsdoelen.
Wil je jouw studenten voorbereiden op het geven van effectieve feedback? Laat ze deze video zien!
Startdatum: blok 1 2016-2017. De licentie van deze tool loopt in elk geval tot 31 juli 2021.
FAQ
Hoe werkt Pitch2Peer?
Pitch2Peer is een webbased tool. Vanuit Blackboard is Pitch2Peer direct toegankelijk voor studenten.
Kan ik cijfers koppelen aan pitches van studenten in Pitch2Peer en kan ik als docent ook persoonlijke feedback geven op de pitches?
Als docent is het mogelijk om de pitches van studenten van feedback te voorzien. Daarnaast is het een optie om een cijfer toe te kennen. Het cijfer en de persoonlijke feedback zijn alleen zichtbaar voor de auteurs van de pitches.
Zijn pitches, feedback en beoordelingen te exporteren vanuit Pitch2Peer?
Ja, de pitches zijn te exporteren, net als de feedback en beoordelingen.
Pitches kun je op die manier bijvoorbeeld in een andere cursus hergebruiken, of als voorbeeld laten zien.
Zijn er handleidingen beschikbaar?
Binnen Pitch2Peer zijn een uitgebreide handleiding , stappenplan en FAQ lijst, inclusief Getting started guide beschikbaar. Deze zijn beschikbaar nadat er een cursusomgeving voor je is aangemaakt binnen Pitch2Peer.
Write your review



Scorion is een digitaal portfolio (e-portfolio) dat bestaat uit een verzameling van verschillende, zelf te ontwerpen, formulieren die studenten zelf kunnen invullen of laten invullen door anderen. Bijvoorbeeld:
- Beoordelingsformulieren
- (Peer)feedbackformulieren
- Reflectieformulieren
Studenten en docenten / tutoren zien in een oogopslag de voortgang op overzichtelijke dashboards.

Scorion kan je toepassen als een e-portfolio tool waarbij studenten op één plek al hun materiaal kunnen opslaan en delen met anderen. Praktische toepassingen zijn bijvoorbeeld tijdens de stage of coschappen. In het e-portfolio kunnen de studenten dan al hun documentatie kwijt en de tutor kan hier gemakkelijk toezicht op houden. Daarnaast is het ideaal om competenties te beoordelen die gedurende de opleiding steeds weer terugkomen (bijvoorbeeld onderzoeksvaardigheden, samenwerking en professionaliteit).

Overweeg je Scorion in te zetten in je onderwijs? Neem dan contact op met Educate-it. We maken dan een afspraak en geven advies over de inzet van Scorion voor jouw cursus of opleiding.
Zeker van het gebruik van Scorion?
- Stuur een mail naar educate-itbalie@uu.nl waarin je aangeeft wat je (onderwijs)doel is voor het gebruik van Scorion.
- Educate-it zal vervolgens binnen drie werkdagen contact met je opnemen om een oriënterende afspraak in te plannen. Scorion wordt daarna namelijk op maat ingericht. Educate-it begeleidt en assisteert zowel op technisch als onderwijskundig gebied in dit proces.
FAQ
Hoe werkt Scorion?
Scorion is een webbased tool. Er hoeft niets te worden geïnstalleerd of gedownload.
Zijn formulieren, feedback en beoordelingen te exporteren vanuit Scorion?
Ja, alle data is te exporteren als zowel .csv als .spss bestanden.
Is er een handleiding beschikbaar?
Handleidingen worden op maat gemaakt voor docenten en studenten.
Write your review



FeedbackFruits 1.0 is een complete online leeromgeving waarin interactie wordt gestimuleerd door discussie, (peer)feedback en kennisuitwisseling. In Feedbackfruits 2.0 zijn de functionaliteiten uit de leeromgeving doorontwikkeld en los beschikbaar als op zichzelf staande Blackboard-plugins. Op deze manier kies je als docent zelf een specifieke werkvorm die je wil toepassen in jouw onderwijs.
Wat is FeedbackFruits 2.0: Group Member Evaluation?
Met Group Member Evaluation kun je de samenwerking van groepsopdrachten evalueren door studenten feedback te laten geven op hun groepsgenoten.
Aan de hand van vooropgestelde criteria geven studenten feedback op de bijdrage van hun medestudenten bij een groepsopdracht. Naast een tekstuele toelichting, kunnen ze elkaar hierbij ook beoordelen. Na dit proces schrijven studenten een reflectie op de door hen verkregen feedback.
Door het uitvoeren van de Group Member Evaluation krijg je als docent meer inzicht in de individuele bijdrage die studenten geleverd hebben binnen een groep.
- Stuur een mail naar educate-itbalie@uu.nl (of vul het contactformulier in) om aan te geven dat je Group Member Evaluation wil gaan gebruiken.
- Educate-it zal binnen één werkdag contact met je opnemen en je vragen om aanvullende gegevens te sturen over je cursus.
- Na ontvangst van de gegevens wordt binnen 24 uur de plugin aangezet in jouw cursus in Blackboard.
- Optioneel: je kunt een workshop volgen over FeedbackFruits of een individuele afspraak maken over de mogelijkheden van FeedbackFruits voor jouw onderwijs.
- In Blackboard voeg je Group Member Evaluation in op de door jou gewenste plek in je cursus.
- Vul Group Member Evaluation verder in en specificeer jouw voorkeuren.
De licentie van deze tool loopt tot 1 september 2024



FeedbackFruits 1.0 is een complete online leeromgeving waarin interactie wordt gestimuleerd door discussie, (peer)feedback en kennisuitwisseling.In Feedbackfruits 2.0 zijn de functionaliteiten uit de leeromgeving doorontwikkeld en los beschikbaar als op zichzelf staande Blackboard-plugins. Op deze manier kies je als docent zelf een specifieke werkvorm die je wil toepassen in jouw onderwijs.
Wat is FeedbackFruits 2.0: Peer Review?
Met Peer Review kun je studenten elkaar op een gestructureerde manier feedback laten geven op opdrachten. De student kan, door de ontvangen peerfeedback, zijn opdracht vervolgens verbeteren.
Je kunt deze tool toepassen om het proces van revisie door medestudenten te stroomlijnen. Als docent geef je vooraf criteria op waar het ingeleverde werk op beoordeeld wordt. Na de deadline van inleveren worden studenten automatisch aan elkaar toegewezen. Studenten kunnen specifieke stukken uit de tekst selecteren en daarop feedback geven. De ontvangende student kan hier ook op reageren.
- Stuur een mail naar educate-itbalie@uu.nl (of vul het contactformulier in) om aan te geven dat je Peer Review wil gaan gebruiken.
- Educate-it zal binnen één werkdag contact met je opnemen en je vragen om aanvullende gegevens te sturen over je cursus.
- Na ontvangst van de gegevens wordt binnen 24 uur de plugin aangezet in jouw cursus in Blackboard.
- Optioneel: je kunt een workshop volgen over FeedbackFruits of een individuele afspraak maken over de mogelijkheden van FeedbackFruits voor jouw onderwijs.
- In Blackboard voeg je Peer Review in op de door jou gewenste plek in je cursus.
- Vul Peer Review verder in en specificeer jouw voorkeuren.
De licentie van deze tool loopt tot 1 september 2024



Peergrade is een online platform voor het geven en ontvangen van peer feedback op opdrachten door studenten. De docent formuleert cursus specifieke feedbackvragen of een rubric (beoordelingsschaal) die de studenten gebruiken om elkaars werk van feedback te voorzien. Peer feedback is mogelijk op verschillende bestandsformaten, zoals Word, PDF en verschillende audio en video formation.
“Het grootste deel van de studenten gaven aan liever via Peergrade peer feedback te geven dan persoonlijk tijdens het werkcollege. Met name de manier waarop de feedback vragen gesteld waren en de anonimiteit droegen er aan bij om zelf kritisch feedback te geven, maar ook de gekregen feedback kritisch te beoordelen. Een groot succes!”
Docent K. Gielen
Daarnaast geeft Peergrade veel mogelijkheden om:
- Al dan niet anoniem feedback te geven
- te laten reflecteren door de student
- met groepsopdrachten te werken
- te reageren op feedback
Voor jou als docent biedt Peergrade uitgebreide mogelijkheden tot monitoring in de vorm van learning analytics en inzage in de gegeven peer feedback. Bijvoorbeeld inzicht in het percentage overeenstemming tussen feedback gevers of het aantal woorden dat besteed is aan het schrijven van feedback per student.

- Peergrade is ideaal om studenten eerst elkaar feedback te laten geven op bijvoorbeeld een paper of verslag zodat ze vervolgens nog een verbeterslag kunnen maken voordat ze de definitieve versie inleveren bij de docent.
- Doordat je in Peergrade als docent zelf de feedbackvragen of rubrics ontwerpt, geef je de studenten duidelijke richtlijnen voor het geven van de peer feedback.
- Met de uitgebreide monitoring binnen Peergrade kan je als docent onder andere snel achterhalen welke studenten weinig, of afwijkende feedback hebben gekregen. Je kunt dan snel ingrijpen door bijvoorbeeld zelf extra feedback te geven.

Overweeg je Peergrade in te zetten in je onderwijs? Neem dan contact op met Educate-it. We maken dan een afspraak en geven advies over de inzet van Peergrade voor jouw cursus.
Zeker van het gebruik van Peergrade?
- Stuur een mail naar educate-itbalie@uu.nl (of vul het contactformulier in) waarin je benoemt wanneer je met Peergrade aan de slag wilt en wat je (onderwijs)doel is.
- Educate-it zal binnen drie werkdagen contact met je opnemen over het account en de inloggegevens.
- Optioneel: volg een workshop over Peergrade
- Zet de opdracht klaar in Peergrade. We raden we aan om een afspraak te maken waarbij we helpen met de inrichting van de eerste opdracht. Educate-it zal hierover contact met je opnemen. Binnen een uur staat de opdracht dan klaar voor gebruik
- Tijdens de cursus monitor je de gegeven peer feedback.
Wil je jouw studenten voorbereiden op het geven van effectieve feedback? Laat ze deze video zien!
Gestart in 2017-2018. Licentie loopt tot zomer 2020. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze licentie jaarlijks wordt verlengd
FAQ
Hoe werkt Peergrade?
Peergrade is een webbased tool. Er hoeft niets te worden geïnstalleerd of gedownload. Als docent kun je studenten toevoegen aan jouw opdracht door middel van een uitnodiging per e-mail.
Kan ik mijn opdrachten en rubrics hergebruiken en delen met andere docenten?
Ja, in Peergrade kan je zowel je opdrachten als rubrics hergebruiken. Op deze manier bouw je als het ware je eigen bibliotheek van opdrachten en rubrics op die je steeds weer opnieuw kan inzetten. Je kan dit als je wilt ook weer delen met andere docenten.
Zijn opdrachten, feedback en beoordelingen te exporteren vanuit Peergrade?
Ja, dit is allemaal te exporteren. Opdrachten kunnen zowel los als in bulk gedownload worden. Feedback en beoordelingen kunnen gedownload worden in een .csv bestand waarin alle feedback en beoordelingen per student wordt weergeven.
Is er een handleiding beschikbaar?
Ja er zijn verschillende handleidingen beschikbaar voor Peergrade. De docent handleiding kan je hier downloaden. Er is ook een hand-out voor studenten, hierin staat beschreven hoe studenten een product in kunnen leveren, hoe ze feedback kunnen geven en hoe ze kunnen reageren op ontvangen feedback. De studenten hand-out kunt je hier downloaden.
Wil je als docent ook feedback geven binnen Peergrade? In deze hand-out staat beschreven hoe je dit kunt doen.
Ik krijg de melding dat mijn Peergrade account afloopt wat moet ik doen?
Nadat je voor Peergrade registreert duurt het soms even voordat je officieel onder de UU licentie valt. Over het algemeen verdwijnt deze melding binnen enkele dagen. Is dat niet het geval neem dan contact op met fbinnovatietools@uu.nl
Write your review



FeedbackFruits 1.0 is een complete online leeromgeving waarin interactie wordt gestimuleerd door discussie, (peer)feedback en kennisuitwisseling.In Feedbackfruits 2.0 zijn de functionaliteiten uit de leeromgeving doorontwikkeld en los beschikbaar als op zichzelf staande Blackboard-plugins. Op deze manier kies je als docent zelf een specifieke werkvorm die je wil toepassen in jouw onderwijs.
Wat is FeedbackFruits 2.0: Assignment Review?
Met behulp van Assignment Review kun je als docent gedetailleerde en gestructureerde feedback geven op ingeleverd werk.
Je maakt in Assignment Review een opdracht aan waar studenten hun werk kunnen inleveren. Vooraf stel je criteria op voor de beoordeling en kiest of je deze langs een schaal of met een rubric wilt beoordelen. Na de deadline bekijk je het ingeleverde werk online. Criteria en eventuele toelichting kunnen, door tekst te selecteren, verbonden worden aan relevante passages in het werk. Zo ziet de student direct waar de verbeterpunten liggen. Studenten kunnen ook online reageren op de verkregen feedback en bijvoorbeeld om toelichting vragen.
- Stuur een mail naar educate-itbalie@uu.nl (of vul het contactformulier in) om aan te geven dat je Assignment Review wil gaan gebruiken.
- Educate-it zal binnen één werkdag contact met je opnemen en je vragen om aanvullende gegevens te sturen over je cursus.
- Na ontvangst van de gegevens wordt binnen 24 uur de plugin aangezet in jouw cursus in Blackboard.
- Optioneel: je kunt een workshop volgen over FeedbackFruits of een individuele afspraak maken over de mogelijkheden van FeedbackFruits voor jouw onderwijs.
- In Blackboard voeg je Assignment Review in op de door jou gewenste plek in je cursus.
- Vul Assignment Review verder in en specificeer jouw voorkeuren.
De licentie van deze tool loopt tot 1 september 2024


FeedbackFruits biedt verschillende tools aan op het gebied van online interactie. Deze tools zijn beschikbaar als Blackboard-plugins. Op die manier kies je als docent zelf een specifieke werkvorm die je wilt toepassen in jouw onderwijs en integreer je deze in jouw Blackboard-cursus.
FeedbackFruits 2.0: Skill Review
Met Skill Review is het mogelijk om als docent feedback te geven op (praktijk)vaardigheden die studenten gedemonstreerd hebben; individueel of in groepen. De feedback geef je via een rubric of via criteria waaraan schaalscores worden toegekend. Ook kun je opmerkingen toevoegen. Studenten kunnen vervolgens de feedback actief verwerken door een reflectie te schrijven op de ontvangen feedback: dit is in te stellen als opdracht.
- Groepsfeedback
- Voorbeeldopdrachten: groepspresentatie geven, samen een product ontwikkelen
- De docent geeft online groepsfeedback, studenten lezen de feedback en schrijven een reflectie.
- Individuele feedback
- Voorbeeldopdrachten: experiment uitvoeren, interview afnemen.
- De docent geeft online individuele feedback, de student leest de feedback en schrijft een reflectie.
- Voorbeeldopdrachten: experiment uitvoeren, interview afnemen.
- Voorbeeldopdrachten: groepspresentatie geven, samen een product ontwikkelen
- Stuur een mail naar educate-itbalie@uu.nl (of vul het contactformulier in) om aan te geven dat je Skill Review wil gaan gebruiken.
- Educate-it zal binnen één werkdag contact met je opnemen en je vragen om aanvullende gegevens te sturen over je cursus.
- Na ontvangst van de gegevens wordt binnen 24 uur de plugin aangezet in jouw cursus in Blackboard.
( Optioneel: je kunt een workshop volgen over FeedbackFruits of een individuele afspraak maken over de mogelijkheden van FeedbackFruits voor jouw onderwijs. )
- In Blackboard voeg je Skill Review in op de door jou gewenste plek in je cursus.
- Vul Skill Review verder in en specificeer jouw voorkeuren.
De licentie van deze tool loopt tot 1 september 2024

Ik wil online de communicatieve vaardigheden van mijn studenten versterken
Communicatieve vaardigheden


"Eenvoudig gespreksvaardigheden trainen, zonder een grote hoeveelheid mensen nodig te hebben!"
In DialogueTrainer kunnen docenten eenvoudig een simulatie creëren, waarin studenten gespreksvaardigheden oefenen met een virtueel personage. Een voorbeeld is een slechtnieuwsgesprek of een farmaceutisch consult. Het personage reageert met zowel tekst als een emotie op de keuzes die een student maakt en deze keuzes leiden tot een score.
DialogueTrainer is ontwikkeld voor het oefenen van communicatievaardigheden in de opleidingen Farmacie, Psychologie, Geneeskunde en Diergeneeskunde.
- DialogueTrainer kan worden ingezet als voorbereiding op het face-to-face oefenen van gespreksvaardigheden, zodat studenten kunnen oefenen met verschillende soorten gesprekken.
- Via dialoguetrainer.app kun je inloggen met je Solis-ID en wachtwoord. Je hebt dan toegang tot een aantal voorbeeld gespreksscenario’s die je kan spelen. In DialogueTrainer zijn handleidingen beschikbaar die helpen bij het zelf ontwikkelen van scenario’s.
- Optioneel: je kunt een workshop volgen over DialogueTrainer en/of een individuele afspraak maken om meer te weten te komen over de mogelijkheden van DialogueTrainer voor jouw onderwijs. Ook voor vragen of hulp bij het ontwikkelen van scenario’s kan je bij ons terecht. Stuur hiervoor een e-mail naar educate-itbalie@uu.nl.
- Binnen DialogueTrainer zijn verschillende ‘domeinen’. Voor de UU zijn dat: Farmacie, Psychologie, Diergeneeskunde, Geneeskunde, Biomedische wetenschappen, Informatica, en Pedagogiek. Stuur een e-mail naar educate-itbalie@uu.nl om toegang te krijgen tot één van deze domeinen, of om een nieuw domein aan te laten maken. Educate-it neemt binnen drie werkdagen contact met je op.
- Selecteer een bestaand scenario, pas een bestaand scenario aan aan je eigen context, of creëer een nieuw scenario.
- Publiceer het scenario dat je door je studenten wil laten spelen in je domein.
- Nodig de studenten die je het scenario wil laten spelen via hun studentnummer uit in DialogueTrainer.
- Nu kunnen studenten met hun Solis-ID inloggen en vervolgens direct het door jou gepubliceerde scenario spelen.
Licentie loopt tot mei 2023.



TrainTool is een app waarmee studenten communicatievaardigheden (softskills) online kunnen trainen. Aan de hand van een filmpje wordt een situatie aan een student voorgelegd. Vervolgens wordt aan de student gevraagd om op deze situatie te reageren. Dit kunnen ze doen door een video-opname van zichzelf te maken via hun computer, tablet of mobiele telefoon. Wanneer de student tevreden is, kan de opname gedeeld worden met medestudenten en docenten, zodat zij de opname van feedback kunnen voorzien.

- Academische communicatieve vaardigheden kunnen getraind worden in TrainTool. Voorbeelden zijn presenteren, intake- of slechtnieuwsgesprekken of het houden van een kwalitatief interview.
- Binnen TrainTool moet je het oefenen van een vaardigheid opdelen in deelvaardigheden. Bij de vaardigheid ‘gespreksvoering met patiënten’ zijn deelvaardigheden bijvoorbeeld ‘informatie verzamelen’ of ‘empathie tonen.’ Je kunt bij elke deelvaardigheid onder andere een tekst/uitleg en een voorbeeldfilmpje toevoegen.
- Peer feedback: studenten kunnen elkaar in TrainTool de opgenomen filmpjes toesturen. Medestudenten kunnen elkaar feedback geven en beoordelen op de competenties van de deelvaardigheden.

- Stuur een mail naar educate-itbalie@uu.nl (of vul het contactformulier in) waarin je benoemt wanneer je met TrainTool aan de slag wil en wat je (onderwijs)doel is.
- Educate-it neemt contact met je op voor een individuele afspraak over het gebruik van TrainTool in je onderwijs.
- Je kan zelf of in samenwerking met ons aan de slag met je training in TrainTool. Je kunt een generieke/bestaande training gebruiken of zelf een training ontwikkelen.
- Tijdens de cursus monitor je de voortgang van de studenten en geef je desgewenst feedback.
De licentie van deze tool loopt tot 31 juli 2020.
FAQ
Voor wat voor soort onderwijs is TrainTool geschikt?
Met TrainTool kunnen studenten communicatievaardigheden (softskills) trainen. Hierbij kun je denken aan: academisch presenteren, kwalitatief interviewen, gespreksvaardigheden (bijv. met patiënten, cliënten of leerlingen) of taalvaardigheid.
Voor wat voor soort video’s is TrainTool geschikt?
TrainTool werkt met roleplay’s: korte video-opdrachten (5-30 seconden) waarin een scenario aan de student wordt voorgelegd. De student moet hierop reageren met een reactie-video (liever niet langer dan 60 seconden). Het kort houden van de video’s is belangrijk om gericht feedback te kunnen geven op de deelvaardigheid en de bij behorende competentie(s).
Wat voor soort opdrachten kun je maken in TrainTool?
De roleplay’s in TrainTool zijn korte opdrachten gelinkt aan een deelvaardigheid. Voorbeelden waar roleplay’s over kunnen gaan:
- Het verzamelen van de juiste informatie over een patiënt (Farmacie).
- Probeer te achterhalen hoe een kind zich voelt (Pedagogiek).
- Het effectief opstarten van je les (Lerarenopleiding).
- Op een juiste manier uitleggen hoe anonimiteit in je onderzoek wordt gegarandeerd (Kwalitatieve onderzoeksmethoden).
- Hoe je het beste je intonatie kan gebruiken tijdens een presentatie (Academisch presenteren).
De deelvaardigheden zijn onderdeel van de vaardigheid die studenten moeten leren (zoals academisch presenteren).
Hoe maak ik video’s voor TrainTool?
Dit schrikt je wellicht af, omdat het lijkt alsof het veel tijd gaat kosten. Dit valt gelukkig mee! Met je smartphone, laptop of camera kun je zelf al gemakkelijk video’s opnemen voor je training. Je kunt jezelf opnemen en acteren dat je bijvoorbeeld een patiënt bent, of je kan collega’s, familie of vrienden vragen om te helpen.
Het is ook mogelijk om video’s op te nemen in één van de Do-It-Yourself (DIY) studio’s die voor UU-docenten beschikbaar zijn. De opname ziet er dan professioneler uit en er is op afspraak technische ondersteuning van de UU beschikbaar. TrainTool kan ook ingeschakeld worden als je echt professioneel te werk wilt gaan en een deel uit handen wilt geven. Zij beschikken over acteurs en opnamemateriaal. Dit is extern en daar zijn dan ook kosten aan verbonden.
Kan ik ook andere onderwijsmaterialen toevoegen aan mijn cursus in TrainTool?
Je kan voorafgaand aan de roleplay-oefening een voorbereiding toevoegen in de vorm van een video (of afbeelding) met begeleidende tekst. Daarnaast kun je bijlagen toevoegen op de algemene pagina van je training (zoals een handleiding).
Op welke manier kan er feedback gegeven worden in TrainTool?
Als de student een reactie-video heeft gemaakt kan hij/zij deze delen met medestudenten. Daarnaast kan de docent feedback geven op de door de student ingestuurde video. Feedback geven doe je tekstueel. Daarnaast beoordeel je of de student voldoet aan de vooraf ingestelde competenties.
Write your review