Logo Universiteit Utrecht

Educate-it bij GEO

Voor je aan de slag gaat: 10 tips

Blended learning-specialist Huub Zonjee is bij Geowetenschappen gedetacheerd via Educate-it. Het UU-brede programma Educate-it ondersteunt docenten om hun onderwijs aan te passen aan het onderwijs van de toekomst en de kwaliteit nog meer te verbeteren. Huub geeft 10 tips voor docenten van Geowetenschappen die met blended learning aan de slag willen.

  1. KISS

Keep it simple, stupid , afgekort KISS,  is een goed advies dat je op allerlei terreinen kunt toepassen. Zo ook hier: door het simpel te houden, houd je het overzichtelijk voor jezelf. Pak een klein onderdeel van je cursus en verander dat. Bevalt het, dan kun je altijd nog grootser gaan denken en doen. Een voorbeeld van klein beginnen is: een belangrijk principe uitlichten in plaats van een heel hoorcollege opnemen. Docent van het jaar Karin Rebel heeft dat bijvoorbeeld gedaan met een onderdeel van haar wiskundecursus.

  1. Zoek de interactie

Een hoorcollege op video opnemen is heel makkelijk, omdat je er verder niets mee doet. Maar het wordt pas blended learning als je je onderwijs omgooit, dus als je de theorie op film zet en het college vervolgens echt interactief maakt. Dan kun je per student ingaan op de lesstof. Je laat het klassikale dus los en streeft naar verdieping tijdens hoor- en werkcolleges.

  1. Bekijk vanuit je leerdoelen welk onderdeel je wilt ‘blenden’

Het klinkt voor de hand liggend, maar ik noem het toch even: waar zit de grootste winst? Sommige leerdoelen lenen zich meer voor blended learning dan andere, bijvoorbeeld het toetsen van voorkennis. En als in de leerdoelen staat dat studenten bepaalde handelingen moeten beheersen, kun je die goed op film laten zien. Je kunt ook korte e-modules maken  – afgeronde leereenheden met tekst, beeld en oefenvragen – om bepaalde principes uit te leggen.

  1. Bepaal van tevoren welk resultaat je wilt bereiken

Ook dit lijkt een open deur, maar het is wel belangrijk. Er zijn allerlei instrumenten om je onderwijs te blenden : weblectures, kennisclips, digitaal toetsen, tools voor feedback op geschreven materiaal, tools voor peer feedback, functies in de elektronische leeromgeving, enzovoort. Je moet het instrument kiezen dat het meest bijdraagt aan je gewenste resultaat.

  1. Evalueer tussentijds of het prettiger werkt voor jou en je studenten

Blended learning is een combinatie van verschillende manieren van kennisoverdracht. De interactie kan anders zijn dan je gewend bent. Als je je er niet senang bij voelt, of als je studenten er niet goed op reageren,  is het misschien niks voor jou of voor je cursus. Er is niks mis met een goed gegeven hoorcollege.

  1. Maak tijd vrij

Een nieuwe manier van werken kost extra tijd. Die investeer je in de hoop dat je er later profijt van hebt, in betere prestaties van je studenten, in meer werkplezier voor jezelf en soms zelfs in tijd die je terugwint omdat je sommige delen van je cursus hebt geautomatiseerd. Maar in eerste instantie kost het altijd extra tijd. Zorg dat je die tijd maakt of krijgt.

  1. Zorg dat het aantrekkelijk wordt

Neem nou een weblecture of een kennisclip. Daar moet engagement in zitten. Je bevlogenheid moet van het scherm spatten. Zorg daarnaast voor interactiviteit en echt mooi materiaal, denk aan foto’s, video’s en afbeeldingen. Zorg dat je Powerpoint iets aan je verhaal toevoegt. En houd het kort. Eén keer uitleggen is genoeg.

  1. Probeer het uit

Ga ervan uit dat je niet in één keer een topproduct hebt. Experimenteer met hoe het werkt en met hoe je overkomt. Vraag anderen om mee te kijken en mee te denken. Ik help je graag verder.

  1. Weet dat er ondersteuning is

Bij Geosciences Educate-it zijn er verschillende mensen die je kunnen ondersteunen bij het werken aan Blended Learning, zowel heel praktisch als inhoudelijk. Heb je een vraag, dan denken we graag met je mee over de  vraag wat voor jou werkt.

10. Gebruik de Wegwijzer Blended Learning

Als je weet wat je anders wilt in je cursus, maar nog niet hoe je dat kan aanpakken, raadpleeg dan de Wegwijzer Blended Learning. Uiteraard kun je ook direct contact opnemen met Geosciences Educate-it.

Share